#covid19: Kako da PRAVILNO skinete akrilnu nadogradnju sa noktiju u kućnim uslovima

S obzirom na izolaciju, mnogi od nas će svojevoljno ili ne, morati da se pozabave raznim uradi-sam projektima. Pa, neka jedan od njih bude i samostalno skidanje akrilne nadogradnje sa noktiju kada dođe vreme za to.

#covid19: Kako da PRAVILNO skinete akrilnu nadogradnju sa noktiju u kućnim uslovima

Kada je pravo vreme za skidanje akrilne nadogradnje noktiju?

Ukoliko su Vaši nokti još uvek čvrsti na dodir i pritisak odozgo, na vrh nokta, ne morate da žurite sa skidanjem nadogradnje, čak iako se pojavio primetan sloj vaših prirodnih noktiju pri korenu nokta. Nadogradnju noktiju treba skinuti kada pojas prirodnog nokta postane veoma primetan, a gornji deo nokta postane osetljiv ili klimav na dodir. 


U slučaju nužde, ili recimo pandemije:) to možete da uradite i kod kuće, uz pomoć stvari koje najverovatnije imate pri ruci. 


Za to će vam biti potrebno sledeće:

  • grickalica za nokte
  • turpija za nokte
  • gurač zanoktica (deo standardnih ličnih pribora za nokte)
  • posudica
  • čisti aceton.


Korak po korak

  1. Ukoliko imate dugačke izlivene nokte, pre svega ih treba skratiti na dužinu prirodnog nokta, ispod nadogradnje. Prirodnu dužinu možete proveriti tako što pogledate svoje nokte iznutra, sa strane dlana, i videćete dokle su izrasli vaši prirodni nokti. Možete ih skratiti i više od toga, ali ne prelazite liniju jagodice prstiju ili 1-2 mm iznad završetka jagodice. Ukoliko su nokti prekratki, možete imati čudan i neprijatan osećaj u prstima u narednih par dana, dok ne izraste tih par milimetara nokta i tako zaštite vrhove vaših prstiju. Dakle, uzmete grickalicu, i sec – na željenu dužinu.

  2. Sledeći korak je da uzmete dobru turpiju i turpijate, turpijate… akril je zahtevan i čvrst materijal, i potrebno je malo upornosti da se akril sa vašeg nokta isturpija i istanji, da biste nokte pripremili za naredni korak. Istrajnim turpijanjem skratićete period natapanja nokta u acetonu, i ubrzati proces skidanja noktiju izlivenih akrilom.

  3. Natapanje noktiju acetonom je završni korak skidanja akrilnih noktiju. Sipajte aceton u posudicu i uronite nokte unutra. Držite ih u acetonu dok akril ne popusti – na svakih dvadesetak minuta proverite stanje akrila i guračem zanoktica ostružite gornji sloj akrila koji je omekšao. Ponavljajte taj postupak sve dok u potpunosti ne uklonite akrilnu nadogradnju noktiju. 


Ukoliko imate osetljivu kožu, ovaj poslednji korak preskočite i umesto toga bolje rešenje je da koristite male komade vate natopljene acetonom prislonjene na nokatnu ploču i pričvršćene za vrh prsta komadom aluminijumske folije.

Na kraju, mekom turpijom uklonite sitne ostatke akrila, koje niste uspeli da uklonite u prethodnim koracima, i izravnajte nokatnu ploču. Zatim nokte nalakirajte, po mogućnosti lakom za ojačavanje noktiju, i nanesite kremu za ruke.

Nije tako lako i udobno kao u salonu, ali poslužiće u doba korone:)

Još sličnih tekstova