Depilacija ili epilacija - kako izabrati?

Zaista, nije lako doneti pravu odluku jer je ogromna ponuda raznih aparata i preparata, pa često pred tolikim izborom ostajemo zbunjeni, a zapravo celu ponudu možemo da svedemo na samo dve procedure za uklanjanje dlaka: depilacija i epilacija.

Depilacija ili epilacija - kako izabrati?
Glatka koža bez dlačica je i Vaš san? Danas, kada je uklanjanje neželjenih dlaka postalo sastavni deo života i održavanja lične higijene svake žene, kao i velikog broja muškaraca, sve češće se postavlja pitanje koji je najbolji način za uklanjanje dlaka?

Koja je razlika izmedju depilacije i epilacije?

Depilacija podrazumeva odstranjivanje dlake sa površine ili ispod površine kože, sve do korena, dok koren ostaje u koži. Postoje razni tipovi depilacije; brijanje, depilatori, kreme za depilaciju, topli vosak, hladni vosak, šećerna pasta, čupanje dlaka pincetom.

Epilacija je uklanjanje čitave dlake, zajedno sa njenim korenom. Podrazumeva uklanjanje dlaka laserom, IPL aparatom ili epilatorima raznih vrsta.

Koje su prednosti i nedostaci depilacije i epilacije?

Depilacija je većinom bezbolna procedura. Prednosti depilacije su ekonomičnost u odnosu na epilaciju, kao i što bolje čuva kožu. Glavni nedostatak depilacije je to što rezultati nisu trajni, te je potrebno često ponavljanje procedure kako bi se održavao željeni efekat.

Najveća prednost epilacije je postizanje trajnog efekta. Ne postoji mogućnost urastanja dlaka i alergijske reakcije, ali treba obazrivo birati aparat i terapeuta. Nedostatak epilacije veća cena tretmana u odnosu na depilaciju. Epilacija se ne sme raditi na prirodno tamnoj koži.

Koja je razlika izmedju depilatora i epilatora?

Kao što je rečeno, depilacijom se dlaka odstranjuje sa površine ili ispod površine kože do korena, pa tako depilatori seku dlaku do same površine kože ili je čupaju, tj kidaju, pa koren ostaje u folikulu.

Epilatori funkcionišu kao laseri, ali prilagođenog intenziteta svetlosti. Nežnim svetlosnim impulsima sprečava se ponovno izrastanje dlaka i postiže se trajno glatka koža, ali zbog smanjenog intenziteta, tretman treba ponavljati na 6 nedelja.

Da li su depilacija i epilacija štetne?

Nijedna od procedura za uklanjanje neželjenih dlaka nije štetna ako se izvodi pravilno, savesno i u odgovarajućim higijenskim uslovima i sa obučenim kozmetičarima. Pri nestručnom obavljanju depilacije ili epilacije, mogu da nastanu problemi kao što su iritacija kože, kožni podlivi, opekotine, alergijske reakcije, izazivanje urastanja dlaka… Stoga, obavljanjem depilacije ili epilacije u registrovanim i dobro opremljenim salonima kakve možete naći na SrediMe je najbolji put do glatke kože koja će takva ostati nedeljama.

Još sličnih tekstova