Porez na bradu

Sigurno ste bar jednom pomislili da je naša država inventivna u smišljanju novih poreza i nameta građanima. Nije da nije :) Ali, bilo je i mnogo domišljatijih! Ruski car Petar Veliki je oporezovao bradu na licima muškaraca!

Porez na bradu

Ne, stvarno... Koliko god čudno zvučalo da brada može biti meta za oporezivanje, car Petar I Veliki (1672-1725) je uveo porez na dlake na licu ruskih muškaraca.

Rođen u Moskvi kao Petar Aleksejevič Romanov 9. juna 1672. godine, car je bio veliki modernizator Rusije. Posetivši Zapad, poželeo je da reformiše Rusiju po ugledu na zemlje Zapadne Evrope - od države, vojske, privrede, arhitekture itd...

Na povratka sa evropske turneje 1698. godine, već tokom svečanog dočeka u prisustvu starešina vojske, car je odmah počeo sa demonstracijom svojih nauma i brijanja brada svih prisutnih bradonja. Svi podanici, osim sveštenika i seljaka, morali su obrijati bradu. Oni koji bi odbili, bili bi javno obrijani na licu mesta.

No, kako je vreme odmicalo, javnost i pogotovo Ruska pravoslavna crkva su bili sve više kritički respoloženi prema ovoj novoj praksi, a neki su je čak nazivali bogohuljenjem. Da bi umirio protivnike, ali i povećao državni budžet, car je dozvolio nošenje brade, ali samo onima koji plate godišnji porez na bradu. Porez je bio razrezan prema položaju građanina na društvenoj lestvici - što veći položaj to veći porez na bradu.

Svaki bradonja koji bi platio takav porez, dobio bi bakarni novčić sa oznakom godine za koju je porez plaćen, sa slikom brade ili brade i brkova. Sa tim novćićem je mogao u svakom trenutku opravdati zašto nosi bradu.

Ovaj porez, iako je ima mnogo protivnika, ostao je na snazi sve do 1772. godine, skoro 50 godina nakon careve smrti!

Istorija kaže da iako su najdalje otišli u tome, Rusija ipak nije bila prva koja je smislila porez na bradu - engleski kralj Henri VII je 1535. godine uveo porez na bradu, iako je i sam nosio, ali taj zakon nije tako striktno poštovan kao kasnija ruska verzija.

Srećom, danas možete svoju bradu nositi slobodno, a za najbolji izgled tu je sve više odličnih berberina.
Slike: Wikipedia

Još sličnih tekstova