Paž ili bob frizura, pitanje je sad?

Verovatno najomiljenija frizura za kratku i srednje dugu kosu među ženama je bob frizura, na našim prostorima poznatija kao paž frizura. Zbog toga se naše dame često pitaju koja je razlika između paž i bob frizure.

Paž ili bob frizura, pitanje je sad?

Paž frizura

Ravno sečena kosa do linije brade, frizura poznata kao paž, nazvana je tako jer je podsećala na frizure koje su nosili mlade sluge, paževi, na evropskim dvorovima u kasnom srednjem veku. Tada su, dakle, paž frizuru nosili uglavnom mladići.

Ponovnu popularnost paž frizura doživela je sredinom dvadesetog veka, kada su je „pogurali“ njujorški frizeri kroz popularnu kulturu, i paž je tada postao omiljena - ženska frizura. Naravno, ženskih paž frizura ima mnogo više:

  • kraće ili duže,
  • sa šiškama ili bez,
  • skroz ravna kosa ili sa blažim prelazom između šiški i krajeva
  • varijacije su brojne...

Vanvremensku popularnost ima naravno klasična duža paž frizura do ramena, ali, što se stila tiče, nećete pogrešiti ni ako izaberete neku varijantu kratke paž frizure, jer paž frizura stoji lepo skoro svakoj ženi. Ukoliko želite da dodate moderni dodir klasičnom stilu, probajte stepenasti paž ili frizuru poznatu kao asimetrični paž.

A danas, sve više poznatih frizera i frizerskih salona promoviše bob frizure. 

Bob frizura

Bob frizura je takođe popularizovana sredinom dvadesetog veka, kada je poznati frizer Vidal Sasun „preradio“ originalnu bob frizuru sa početka 20. veka, frizuru koju su u to vreme nosile samo avangardne i veoma smele devojke i žene, i učinio je još smelijom i upadljivijom.

Paž i bob su u suštini veoma slične frizure. Kosa je ravno sečena, kod klasičnog boba do donje linije ušiju, kod paža do linije brade. I paž i bob mogu biti sa šiškama ili bez šiški.

Razlika između paž i bob frizura se svodi na sledeće:

  • kod paž frizura, kosa je iste dužine oko cele glave, dok je kod bob frizura kosa pozadi obično malo kraća od kose na prednjem delu glave
  • paž je slobodnija forma frizure, kosa je dovoljno duga da se može osvežiti naknadnim loknama ili talasima, sitnim pletenicama ili nekim modnim detaljima za kosu
  • bob je veoma definisana frizura za kratku kosu i nije pogodna za neke naknadne varijacije, dok malo ne poraste.

Istina je da nećete pogrešiti ni sa paž frizurom niti sa nekom od varijanti bob frizure :) I paž i bob su frizure veoma jednostavne za svakodnevno održavanje, za sve tipove kose i sve uzraste. Ili, možete probati i paž i bob – krenite sa kraćim bobom, kada kosa malo poraste, isprobajte asimetrični bob ili kraću paž frizuru, i na kraju, moći ćete da birate između varijante duže bob frizure, poznatije kao lob frizura ili varijante paž do ramena, koja je veoma pogodna i zahvalna frizura i za svaki dan i za svečane prilike.

Ukoliko niste sigurni šta želite, zamolite frizera da vam pomogne u tom izboru, i predloži varijantu koja će na najbolji način moći da istakne vaše crte lica i karaktera i da vam bude najpogodnija u smislu održavanja frizure. Da, takvi frizeri za bob i paž frizure zaista postoje, i možete ih vrlo lako izabrati i zakazati termin na SrediMe. 

Primeri paž i bob frizura

Kratki bob frizuraKratki bob frizura


Duga bob frizuraDuga bob frizura


Kosa bob frizuraKosa bob frizura


Paž frizura do ramenaPaž frizura do ramena


Talasasta paž frizuraTalasasta paž frizura

Još sličnih tekstova